Kan ik als bedrijf zelf een energieleverancier worden?

U kunt tegenwoordig steeds makkelijker zelf energie opwekken, U hoeft deze energie dan niet af te nemen van een energieleverancier waardoor de energierekening flink zal dalen. Particulieren en bedrijven die energie opwekken leveren stroom aan het elektriciteitsnet en worden daarom gezien als energieleverancier, maar hiervoor zult u eerst een aantal stappen moeten ondernemen.

Zelf energie opwekken

Als particulier kunt u op verschillende manieren zelf energie opwekken, bijvoorbeeld met zonnepanelen of windturbines. De aanschaf en investering in een windturbine is voor particulieren echter te hoog om rendabel te zijn. De beste optie is om te kiezen voor zonnepanelen, deze kunnen op het dak worden geplaatst en kunnen de energierekening snel naar beneden brengen.

Wanneer ben ik een energieleverancier?

Met zonnepanelen op het dak wekt u zelf stroom op zodat u geen stroom hoeft af te nemen van uw energieleverancier. Als u overdag meer opwekt dan u verbruikt, gaat uw stroom het elektriciteitsnet op zodat anderen hier gebruik van kunnen maken.

Wanneer ‘s avonds de zon niet schijnt zult u weer energie van het elektriciteitsnet afnemen. Voor de energie die u afneemt betaalt u de energieleverancier, maar als u meer energie teruglevert dan afneemt zal de energieleverancier geld aan u betalen. Meer hierover is te vinden op de pagina terugleveren van energie op EasySwitch.nl. Omdat u energie produceert en aan het net levert word u gezien als energieleverancier.

Welke stappen moet je ondernemen om zelf energieleverancier te worden?

Op het moment dat u zonnepanelen op uw dak laat installeren, dan zult u een aantal stappen moeten ondernemen om een vergoeding voor de geleverde stroom te kunnen krijgen.

Aanmelden bij de netbeheerder

De netbeheerder is verantwoordelijk voor het elektriciteitsnet en moet op de hoogte worden gebracht als u elektriciteit gaat leveren. Zo kan de netbeheerder bijhouden hoeveel energie u afneemt en teruglevert. Aanmelden kan via www.energieleveren.nl ongeacht wie uw netbeheerder is.

Aanmelden bij de energieleverancier
De energieleverancier regelt de vergoeding voor de geleverde stroom, u zult de energieleverancier dus op de hoogte moeten brengen om hiervoor in aanmerking te komen.

Meterstanden doorgeven
Aan het eind van het jaar geeft u uw meterstanden door zodat de energieleverancier de afgenomen stroom met de teruggeleverde stroom kan verrekenen. Afgenomen en teruggeleverde stroom wordt tegen elkaar weggestreept, dit heet salderen. Als u meer stroom hebt afgenomen dan geleverd betaalt u hiervoor, als u meer stroom hebt teruggeleverd krijgt u een vergoeding van de energieleverancier. Hier vindt u meer over op de uitgebreide pagina over energieleveranciers van EasySwitch.nl

Is het winstgevend om energieleverancier te worden?

Als particulier of bedrijf kunt u veel geld besparen door zelf energie op te wekken met zonnepanelen. De energierekening daalt in kosten of u hoeft zelfs niets meer voor stroom te betalen. Het is echter niet winstgevend om meer zonnepanelen te plaatsen dan u nodig heeft om in de eigen energie te kunnen voorzien. De vergoeding die u voor extra teruggeleverde stroom krijgt is heel laag en vaak niet genoeg om de investering van uw zonnepanelen terug te verdienen.

Wordt dus uw eigen energieleverancier en wek enkel de stroom op die u zelf nodig heeft.

2 (40%) 2 votes